måndag 7 april 2008

GPS-navigatorns TMC vilseleder i hela Sverige

Miljöbelastning och olycksrisker som uppstår vid felkörning kan minska rejält med GPS* och navigatorer. Då måste förstås kartmaterialet och trafikmeddelandena via TMC* vara otvetydiga och aktuella. Men det prioriteras inte av ledningen för den ansvariga myndigheten.

I Dagens DN (12:12) rapporterar David Noaksson om ett villaområde som drabbas av en strid ström av långtradare - därför att ingen samordning och central kontroll finns av gatuadresserna som levereras till de elektroniska kartorna.

Problemen med inaktuella TMC-meddelanden till våra bilnavigatorer drabbar förmodligen betydligt flera, både i och utanför de fordon som kör fel. Men det syns inte lika tydligt och har ännu inte lett till någon massmedial uppmärksamhet av rang. Jag har i alla fall inte sett någon testrapport i dags- och motortidningar som påtalar problemet. Sådan press från pressen behövs tydligen även här för att väcka ledningen för Vägverket, som har tagit på sig ansvaret för TMC i Sverige.

Mina egna irrfärder när jag litade på TMC fick mig att kontakta Sveriges Radio. Där fick jag besked, som borde få vägverksledningen att rodna. Läs mer i andra inlägg om TMC*, exempelvis
GPS-navigatorns TMC-funktion värdelös i Sverige

* Googla på GPS and TMC
GPS = Global Positioning System
TMC = Traffic Message Channel

Axplock av artiklar i ämnet
SvD 7april 07:50
DN Fakta, 7april 07:40, 24mars 00:01, 24mars 00:00, 16feb, Test2 22dec, 7dec, Test1 4dec
Sydsvenskan 8juni, 9juni

1 kommentar:

C20 sa...

Jo man kan ju inte förvänta sig att TMC funkar särskilt bra när det är Vägverket som ansvarar för det :-)

Fel i GPS kartor är förresten inte ovanligt - där jag bor i Kungsängen utanför Stockholm så står det att man kan svänga in på ett ställe där det inte finns nån väg (flera som kört till Östervägen enl sina GPS-kartor har hamnat fel - inkl taxi) och det har varit så hela tiden - även taxiförarnas gamla papperskartor hadde detta fel.


Jag har en GPS-mottagare själv men är dock inte så intresserad av väg-navigation, utan brukar mest kolla var man varit/åkt i t ex Google maps i efterhand och använda den som avståndsmätare till en given position (t ex vid en fartkamera)

Den mottagaren jag har är enklare som bara visar coordinaterna och en plot över färdvägen (Magellan Explorist 100), men denna mottagare är en av dom bästa standardmottagarna för att mäta hastighet och distans med (mycket bättre än t ex SiRF star III chipset som brukar sitta i bilnavigatorer).

Jag använder oftast GPS och mäter fart och sträcka med - härligt att slippa dom värdelösa mätarna i bilar (t ex hastighetsmätaren på dom flesta bilar visar 3-11 km/h för hög hastighet redan i 80 km/h och ännu värre i högre hastigheter) samt att ha på bussar, tåg och i flygplan etc. Jag har även radar för hastighetsmätning.