fredag 25 april 2008

Här är bloggen som Vägverket blockerar - "inte censurerar" / TIME OUT

[Time out med bloggen: se sista stycket i kommentar 17:34]*

Du läser nu en blogg som spärrats* för anställdas datorer vid Vägverket. Fakta och kritik mot ledningens prioriteringar når därför inte fram till alla kompetenta medarbetare, som bäst kan hjälpa trafikanterna och minska trafikskadorna.

Den här blockeringen av [inte censuren mot]* min blogg, Strandbergs bildrulle, fick jag besked om nyligen. Det förklarade varför jag inte någon gång har hittat Vägverkets IP-nummer i loggen med över 25 tusen besök. Däremot förekommer Banverket, Polisen, VTI, Riksdagen, kommuner, högskolor och universitet ofta bland besökarna från svenska myndigheter med trafikanknytning.

Andra länders motsvarigheter till Vägverket har också figurerat i loggen - för att inte tala om GM med Saab, Ford, Volvo, Scania och alla aktörer inom den privata sektorn, som arbetar med att minska trafikskadorna.

Läs om både ris och ros till Vägverkets ledningsfunktion i inlägg med sökord Vägverket, Claes Tingvall och Anders Lie. De sistnämnda tjänstemännen har undvikit att öppet bemöta min sakliga kritik på Svenska Dagbladet, Ny Teknik, DN Debatt och i andra fora. Däremot har jag fått indikationer på motaktioner bakom kulisserna, som liknar den nu uppdagade bloggblockeringen [inte bloggcensuren]*.

Det här är förstås i en mycket lägre division än Kinas censur inför OS och det som nu kommit fram om TV4 och Nobeltalet. Men det visar [hypotetiskt]* hur myndighetsmakt kan korrumpera även i Sverige.

Svenska myndighetspersoner måste kunna ifrågasättas och bytas ut, speciellt om de ignorerar eller kväser saklig kritik, som syftar till förbättringar för medborgare och skattebetalare. Av hänsyn till mina medarbetare kunde jag inte precisera det så här tydligt innan jag blev emeritus och oberoende av finansiering från Vägverket.

* [Rättelse införd enligt kommentaren 08:32 och min egen 17:34]
Artikelreferenser:
Kina vill samtala (DN 26april 00:20)
China censored Nobel speech (DN Apr.25 23:09)
Kina censurerade Nobeltal - avtalet med TV4 sägs upp (DN 25april 22:15)
Nobelfest flyttar från TV 4 (SvD 25april 21:43)
Här är talet som Kina censurerade (DN 25april 19:38)
Kinas livesändningar oroar IOK (SvD 29mars 13:36)
Västmedier svartmålas i Kina (SvD 28mars 21:10)
Spielbergs OS-avhopp en väckarklocka för Kina (DN 23feb 09:20)

Kina 2008 (DN:s specialsajt)

Indonesien häver internetstopp 11 april (HD 09:48, Sydsvenskan 10:32)
Tuffa till utrikespolitiken (Sydsvenskan 16mars 00:06)
Osvuret inte alltid bäst (Sydsvenskan 25feb 23:28)
Censur av forskning gagnar ingen (Sydsvenskan 25feb 17:21)

Censur mot YouTube i Kina (Ny Teknik 19mars 12:19)
Censur på Wikipedia (Ny Teknik 24sept 2007)
Amnesty:Friheten på nätet minskar (Ny Teknik 7juni 2007)
Birgerssons Relakks gör kineser surfsäkra (Ny Teknik 3okt 2006)
Ny handbok hjälper hotade bloggare (Ny Teknik 7okt 2005)
Handbook for bloggers and cyber-dissidents (Reporters without borders)
Slå vakt om öppenheten! (Ny Teknik 1okt 2003)

6 kommentarer:

Daniel Granqvist sa...

Vägverket censurerar inga sidor på Internet, men har en IT-säkerhetspolicy som blockerar en del sidor. Vägverksanställda är fullt fria att surfa vart som helst på fritiden. På arbetstid är det en annan sak, då är det restriktioner på de flesta arbetsplatser. Utan IT-säkerhet som blockerar vissa sidor kan surfande ske på arbetstid ändå.

Lennart sa...

Tack Daniel Granquist för snabb reaktion med rättelser i kommentaren 2008-04-26 08:32. Då var mitt senaste inlägg bara några timmar gammalt. Tack också för ett rakryggat framförande med eget namn och utan krusiduller.

När jag googlade på daniel granquist fann jag att ditt namn bärs av en jurist på Vägverket och förmodar att det är du.

Lite kul var det att en av de första Google-träffarna avsåg Vägverkets tvist med företaget Google om en mediapersons ansökan om att ha GOOGLE som personlig registreringsskylt.

Mindre kul är det att få mothugg av en kompetent jurist på Vägverket för felaktigheter i min kritik mot myndighetens ledning. Censur och blockering av IT-säkerhetsskäl är förstås inte samma sak och ska snart korrigeras i inlägget.

Jag tänkte fel och drog förhastade slutsatser av att många andra myndigheter tillåter besök på min blogg från jobbdatorerna. Om det har varit på arbetstid har jag inte kollat i loggen.

För att undvika klavertramp i juridisk mening överväger jag nu att sluta blogga i ämnet. Mitt finansiella oberoende av Vägverket som professor emeritus innebär ju inte att jag får komma med otillräckligt grundad kritik på Internet. Tack än en gång för väckarklockan!

Anonym sa...

Synd att du tänker ta time out. Jag har verkligen uppskattat din blogg.

Att blockera en blogg p.g.a. IT-säkerhetspolicy är bara nys, såvida du inte fyllt din bloggsida med diverse skript som försöker installera trojaner eller liknande på besökarnas datorer.

Personligen tycker jag det är svagt av Vägverket att inte stå rakryggad. Anser dom att du har fel i din kritik så skall de bemöta den med sakliga argument och inget annat.
Förbaskad sandlådementalitet tycker jag, men om det kan vara nån tröst så är du inte ensam bloggare att bli behandlad på liknande sätt av företag eller myndigheter.

Med hopp om framtida bloggande på "bildrullen"
_________
Ulfhednar

Anonym sa...

Hej Lennart!

Jag hoppas verkligen din time out blir av det kortare slaget. Din kunskap och ditt ifrågasättande behövs i trafikens Sverige.

Endast om du får jobb som generaldirektör på Vägverket kan jag vara utan din blogg!

Lennart sa...

Tack för värmande kommentarer, Ulf Hednar och Du som inte kan vara utan min blogg. Gd på VV blir jag nämligen inte (om jag själv får bestämma :-)

Men jag ligger nog lågt med bloggandet och VV-kritiken ytterligare en tid. Dagens cykelgafflande är bara ett tillfälligt avbrott i min Timeout.

C U L8r (?)

C20 sa...

Hahaha - det var ju inte helt oväntat att vägverket spärrat denna blogg.

FY, om någon säger att det inte är hastigheten som orsakar alla olyckor.