lördag 12 april 2008

Porsche voltar av liten knuff. Video. G-tal på Gelleråsbanan.

Att köra åtskilda i tidsträning på tävlingsbana är en sak. Men när prins Carl Philip* kör Rickardssons fjolårsbil tätt intill andra efter gemensam start, kan en liten sidoknuff mot bakflygeln få även en Porsche att volta som på videon nedan.Utan några som helst anspråk på kungliga paralleller visar bildserien från min krasch på Ring Knutstorp hur jag råkade ut för samma sak, då en dansk medtävlare gav min Saab Sport en liten knuff, så att den voltade två varv och totalkvaddade. Läs mer om den kraschen och om polisens PIT-manoeuvre i inläggen
Drunk driving does not explain Diana's crash - to professional investigators
Diana dödad av Fiat-PIT ? Video visar hur

Det är kanske att måla fan på väggen, men en liten varning till Carl-Philip Bernadotte och hans tränare, Janne Flash Nilsson, är nog på sin plats. Även om ingen avsiktligt kör på prinsens Porsche, så kanske han själv i orutin svänger alltför tvärt framför en bakomvarande. Då räcker det med en liten knuff mot bakre delen av prinsens Porsche för att den ska få bredsladd och volta när hjulen skär ned i marken utanför banan.

Som jag minns Ring Knutstorp, så är det betydligt vanligare där med täta situationer och provocerande blockeringar i kurvor jämfört med på Gelleråsen.

En roligare illustration till prinsens träning på Gelleråsen i Karlskoga finns i diagrammen, som är länkade till de gamla fotona från VOC-racet på samma bana, där jag njöt av min 50-årspresent från Bilsportförbundet - träning och tävling med proffspreparerad bil i Volvo Original Cup.

Med en 400-hästars Porsche från Tony Rickardsson kan förstås Carl Philip köra fortare, men det går ändå att jämföra hur skillnader i fart och varvtider återspeglar sig i de de så kallade g-talen, horisontella krafter i procent av tyngden:
Staplarna i diagrammen visar hur g-talen fördelade sig under mitt eget träningsvarv med 99km/h genomsnittsfart och under segrarens med 102km/h.

* Artikelreferenser:
Motorprins i snöig testkörning (Sydsvenskan 12april 17:41)
Kungen - på motorbanan (SvD 12april 19:51 av Anders Lindblad)
Carl Philip kommer inte att göra bort sig (DN 12april 22:56 av Sven Gustavsson)
Alla blickar på motorprinsen (DN 12april 20:40 av Sven Gustavsson)
Prinsen ser fram emot debuten (DN 27feb 12:35)

Inga kommentarer: