onsdag 18 juli 2007

Kan fotgängare och motorcyklister leva på hoppet?Den här videon gav mig ett lustbetonat tips mot olustiga och livsfarliga händelser i trafiken.
Även om nästan alla påkörningar är omöjliga att klara sig undan för fotgängaren, kanske någon ändå hinner hoppa upp och minska sina skador.

Läs här om dödsolyckor vid övergångsställen och andra motåtgärder.

Ännu större chans att överleva på hoppet har nog motorcyklister, som plötsligt får en bil framför sig. Bromsa och hoppa högt innan sammanstötningen borde vara ett bra recept - åtminstone i teorin.

I praktiken skulle jag själv ha svårt att bekämpa enduroreflexerna från tävlingstiden. Då handlade det om att sladda kontrollerat (hellre än att effektivbromsa med framhjulet) och skjuta motorcykeln framför sig mot det hinder som stod i vägen. I skogen fanns ju inga bilar som svängde framför en. Och att hoppa över trädstammar går inte.

Vid ett tillfälle räddade faktiskt enduroreflexerna mig, motorcykeln och Mercedesbilen som körde ut framför mig. Inga skador alls uppstod genom att jag lade ned motorcykeln under bilen och steg av. Då körde jag så sakta (cirka 50km/h) att bakhjulssladden och mitt frånskjut på finalen räckte för att jag själv skulle kunna stå stilla och upprätt, när bilföraren märkte att Mercans högra bakhjul klättrade upp på min motorcykels framhjul.

Känner du någon fotgängare, motorcyklist eller mopedist som har varit med om att bokstavligen hoppa över en kollision? Berätta då gärna i en kommentar eller kontakta mig via länkarna i marginalen.

Inga kommentarer: