måndag 16 juli 2007

Granne syndabock för dålig ljudisolering

Många störs av ljud från grannen i flerfamiljshus. Det framgår av en DN-artikel i dag. Men där står inget om att störningarna ibland beror på undermålig ljudisolering.

Enklast är förstås att skylla på de boende för både fastighetsägare och ansvarig myndighet. Om byggnormerna inte är uppfyllda, måste myndigheten nämligen kolla om fastighetsägaren ska åläggas att förbättra ljuddämpningen. Läs mer om det i ett av mina
tidigare inlägg. Där finns också en förklaring till vad som hörs på den här videon och bakgrunden till LJUDsnutten med hundra decibel.

Jomenvisst, DN-artikeln fokuserar på nattligt oljud och lyfter fram ett problem som nog är mycket större än dåliga mellanväggar. Men den erbjuder också en bekväm undanflykt för dem som ansvarar för byggnadens kvalitet.

Det här känner jag igen från trafiksäkerhetsområdet, där de flesta olyckor påstås vara ’orsakade’ av de inblandade trafikanterna. På det sättet slipper ansvariga myndigheter förklara varför de inte har sett till så att vägtrafiksystemet är anpassat till normala, nyktra människors förutsättningar. Även laglydiga och skötsamma trafikanter råkar ju illa ut.

Likadant är det för boende som hör precis vad grannen har för sig, även dagtid. Eller som väcks ur sin sömn efter nattskiftet av grannens samtal och normala ljud. De blir ibland ovän med grannen, därför att fastighetsägaren utgår från att mellanväggarna uppfyller byggnormens krav. Inte så vanligt kanske, men de som råkat ut för dålig byggteknik ska veta att de inte är ensamma om problemet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med till hundra procent, tyvärr är intresset att göra något åt problemet obefintligt när det pågår en ständig bostadsbrist.

Hyresvärden vet att de alltid kommer att få hyregäster, oavbsett hur lyhört det är och myndigheterna vågar inte ställa krav av rädsla att minska antalet lediga lägenheter.

Ljudisoleringen glöms även helt bort vid renoveringar, trots att det inte är speciellt dyrt att åtgärda.