tisdag 12 februari 2008

Krascher i trafik på video lär för livet

Fordonskrascher i trafik ger ofta upphov till moralistiska kommentarer om slarv, klantighet och vårdslöshet hos inblandade förare. Visserligen är inte alla oavsiktliga. Men när det gäller olyckor i ordets rätta bemärkelse finns skäl att fundera över varför de hände - och vad Du kan göra för att minska risken att själv råka ut för något liknande.

Gör det med hjälp av videosekvenser från YouTube! Försök strunta i den naturliga reaktionen att 'förklara' allt genom att skylla på de inblandade personernas beteende, när det inte är uppenbart att kraschen är avsiktlig.
Om flera fordon är inblandade kan man ibland fråga sig varför ingen av förarna lyckades undvika kraschen.

Som tävlingsförare, olycksutredare och körsäkerhetsforskare tror jag mig veta att kunskaper, praktiska erfarenheter och träning för kritiska situationer kan rädda liv. Sedan många år tillbaka har jag försökt förmedla insikter om återkommande mönster i olycksförlopp med hjälp av korta notiser. Se t.ex. de gamla (varning för antikwebb:-) sammanställningarna av dödsolyckor på övergångsställen och vid privat övningskörning.

Men nu finns ju insikterna om vad som har hänt mycket mer lättillgängligt hos YouTube. För dem som vill är det bara att öppna sinnena och tänket, så att informationen kan bli till kunskap.

Annars duger den här 8-minutersvideon ganska bra också som underhållning à la actionrulle. Det mesta kommer från poliskameror, så det handlar nog mer om att förstå varför fordonen rör sig som de gör än om hur man tar sig ur kritiska situationer ...... därför hänvisar jag också till andra inlägg med etiketten video och till mina egna 'Favorites' på YouTubewebben: www.YouTube.com/LennartStrandberg

Inga kommentarer: