måndag 11 februari 2008

Video: Smart krockar mot barriär i 110. Dödligt?

Videon visar hur en Smart minibil krockprovas med 110* kilometer i timmen mot betongbarriär.

Barriärens snedställning gör att fartändringen blir mindre än 110 km/h vid krocken. Å andra sidan tillkommer därför en sidoriktad impuls, som ställer stora krav på att krockkuddar och bälten håller de åkande på plats.

Efteråt är utrymmet för de två personerna i kupén ganska intakt utan inträngande föremål, som kan orsaka sår eller frakturer.
Men varför dör man troligen ändå i en sådan krasch?

Om fler vill svara på frågan via kommentarfönstret, ska jag försöka ge feedback efter tio kommentarer.


Du som vill ha svar direkt kan kolla min artikel i Nationalencyklopedin under uppslagsordet trafikolycka, avsnitt skaderisker.

* Rättelse 12feb kl.15
110 :-) tusen tack Klas för det försynta påpekandet i den första kommentaren. Det ska vara 70 miles per hour, inte 70 kilometer i timmen, som jag först skrev i inlägget och i rubriken.
En mile är 1609,344 meter, så 70mph blir drygt 110km/h (112,654) - som Klas också skriver.
Det är ändrat nu.


Jag borde ha lyssnat bättre, när speakern efter 1 minut och 25sekunder säger miles per hour.
Det engelska språket och en enkel fartbedömning på filmen borde också ha fått mig att inse orimligheten och upptäcka tankefelet innan publiceringen. Nattmössan hade tydligen redan åkt på. Sorry!

Och tack än en gång, Klas - även för den lågmälda och sakliga tonen. Några andra kommentatorer skulle nog ha utnyttjat min blotta för häftiga personsmockor.

2 kommentarer:

Klas sa...

70 MPH sa dom väl - dvs snarare 110 kmh ?

Men i vilket fall som helst så tror jag det är just de små deformationszonerna som gör att passagerarna skadas - krockkrafterna måste då tas upp av kroppen till stor del - och att bromsa upp från 100 - 0 inne i kroppen lär ge ganska stora interna skador i tex bröstkorgen ?

En SMART är nog bättre som satdsbil, när man sällan kör mer än 50-70 km/h

/K

Victor sa...

Precis som nämns här ovan är det just de små deformationszonerna som gör bilen så farlig. Kroppen får ta upp krockkrafterna istället för bilen.

Förresten så var det väl de här pajasarna (Fifth Gear) som krockade en Volvo 940 med en Renault Modus och var eld och lågor över att Modusens krockbur var intakt medan Volvons fått släppa efter. På grund av de små deformationszonerna i Modusen skulle jag vilja påstå att krockkrafterna på samma sätt tar död på förare och passagerare. Jag vågar knappt tänka på vilka skador som uppstår då två Modus krockar med varandra.