Kritiken mot stadsjeepar ger alibi till vandaler och livsfarlig däckpysning. Vägverksledningen underblåser fördomarna och drar alla biltillverkare över en kam, trots att de själva är ansvariga för de tandlösa fordonsbestämmelserna.
Fordonsteknologin har löst många säkerhetsproblem. Även kostsamma lösningar kan biltillverkarna få ut på marknaden, om köparen har direkt nytta av dem och är beredd att betala. Men när det gäller stora och tunga fordons aggressivitet ger marknadsekonomin inga sådana incitament - trots att teknik finns för att skydda åkande i lättare fordon vid kollisioner.
Exempelvis har Volvo XC90 försetts med en småbilsskyddande tvärbalk i frontens nederdel, som aktiverar lägre bilars krockskydd. Detta faktum har kommit bort i många svepande uttalanden mot så kallade stadsjeepar som media förmedlat från Vägverkets trafiksäkerhetsexperter, ofta Claes Tingvall och ibland Anders Lie.
Ännu värre för bilköparna är att man från Vägverkets sida inte redovisar att resultatet (antalet stjärnor) från krocktesterna i Euro NCAP absolut inte är jämförbart mellan viktsklasser.
Detta smussel med fakta har lurat många att välja mindre bilar än vad som är bra för familjens krocksäkerhet. Men herrarna Tingvall (ordförande i Euro NCAP) och Lie har länge motarbetat stora bilar i stället för att ställa krav på deras skonsamhet mot mindre bilar. Att det grundas på okunnighet om naturlagar och bilteknik blev jag varse när jag offentligt (bl.a. på DN Debatt 1996) kritiserade deras påståenden bakom Vägverkets då nya resepolicy.
Ansvaret vilar tungt på föreskrivande myndigheter, som är trafiksystemets kompositör. I Sverige borde det vara Vägverket. Men där tycks ledningen inte ens förstå vilken kompetens som finns hos fordonsindustrin, speciellt den svenska. Man skyller ifrån sig och skjuter på pianisten - biltillverkarna och ägarna.
Samma inställning kan spåras hos Vägverkets miljöansvariga. De har utsett även dubbdäcken till syndabock - för luftföroreningar och besvär (som förefaller vara minst lika stora i länder med dubbdäcksförbud).
Osakligheter och farliga faktafel sprids i den kampanjen, som sopar andra problem under mattan och hotar säkerheten - inte bara för dem som väljer olämpliga däck i god tro. Se hur fotgängaren släpas med under bilen på videon nedan. Det långdragna förloppet illustrerar känslan man får när odubbade däck ska minska farten på nollgradig polerad is - som blir ännu vanligare i södra Sverige om dubbdäckens isrivning minskar. Läs mer via nyckelordet däck.
Ledningens agerande är dubbelt beklagligt, eftersom de flesta vägverksanställda gör fina och kompetenta insatser, t.ex. akuta sådana under det senaste Jeep- och SUV-krävande ovädret enligt några av artiklarna nedan. Dessvärre leds alltså detta arbete åt fel håll i flera avseenden, speciellt på längre sikt - se andra inlägg med sökord Vägverket.
Fortsättning 25feb:
Krockvideo visar bluff bakom kampanj mot dubbdäck med dold agenda
Artikelreferenser:
SvD 26feb 10:20 Uselt krockbetyg för två pickuper
DN 26feb 10:14 BMW X3 2.0d provkörd
DN 26feb 08:54 "Bilen är en del av vårt varumärke" (IT-hantverkarna)
DN 26feb 10:09 Katastrof i krocktest för pickuper (DN men ej VV varnar för att jämföra viktsklasser)
DN 26feb 09:26 Nyvunnen frihet på fyra hjul
DN 26feb 08:47 Företagen i kö för gröna bilar
DN 25feb 13:29 Jeep Patriot 2,0 L CRD provkörd
DN 25feb 13:09 Jeep Wrangler Unlimited Sahara 2,8 provkörd
DN 25feb 12:41 Nissan Qashqai 2.0 4x4 CVT provkörd
DN 25feb 09:30 Kinesisk bil kollapsade i krocktest
DN 24feb 23:44 Dubbdäck orsakar 25 dödsfall (Att avgaser tar flera liv och levnadsår framgår ej)
DN 23feb 15:39 Volvo XC60 vill bli säkraste stadsjeepen
DN 23feb 15:36 Kompakta suvar hetast i branschen VW Tiguan TDI 140
DN 23feb 12:08 Bilarna kan inte bära hela bördan
SvD 23feb 13:13 Röjningen pågår efter ovädret
SvD 23feb 11:36 Tågresenärer strandsatta
SvD 22feb 17:39 Trafikkaos i Västsverige
DN 21feb 23:33 "Fakturorna var oklara" (här gäller det trängselskatten)
SvD 21feb 18:47 Alla vägar bär till fjällen
DN 21feb 16:18 Få bilar både säkra och miljövänliga
DN 21feb 13:48 VW Tiguan populär i Tyskland
DN 20feb 23:24 Ren förlust att driva in en tia i trängselskatt
DN 20feb 23:23 500 kronor per telesamtal (trängselskatten)
DN 20feb 13:54 Första bilden på Volvo XC60
DN 20feb 11:22 Ny Audi A4 Avant
DN 19feb 11:30 Suzuki Splash DDiS Komfort
SvD 22jan 23:21 Landsting satsar på odubbat (ambulanser blir farliga)
DN 20nov 10:47 Dubbade vinterdäck är säkrast
DN 13sep 22:58 Avgift på dubbdäck planeras
DN 13sep 22:28 Dålig luft kan tvinga in barnen
Uppdatering 25feb med blå text
De tre första kommentarerna till det här inlägget visar hur mediasugna myndighetspersoner och forskare kan få media att vinkla fakta, så att ett inadekvat alexanderhugg mot en syndabock (dubbdäck eller sjuka människor) får läsarna att glömma alla effektiva men komplexa och tidskrävande åtgärder.
Jag begär inte att folk ska sätta sig in i rapporter som inte ens omnämns i dagstidningarna. Se AMS-artiklarna om övertro på dubbdäcksförbud och om att dubblösa däck river upp mer damm enligt finsk forskning. Där finns också länk till bl.a. VTIs remissyttrande med invändningar mot Vägverkets dubbdäcksbeskyllningar och mot information i Stockholms stads dubbdäcksinfo.
DNs Pea Nilsson vrider uppmärksamheten i sin förstasidesartikel - från förbränningspartiklarna och från Lena Nerhagens försynta påpekande om dubbdäckspartiklarna ("de är inte lika farliga") tillbaka till "dubbdäckens negativa hälsoeffekter".
Därigenom återgår initiativet till den mer sensationsvänlige tjänstemannen Christer Johansson och artikeln kan fokusera på den för miljöborgarrådet, Ulla Hamilton, så bekväma lösningen:
En del av Stockholms invånare skyller luftföroreningarna på en annan del, som behöver köra bil även när det är ishalka.
Härska genom söndring och mobba syndabockarna! Med den taktiken behöver inte kommun, landsting och stat nu göra något åt de verkligt svåra problemen. När det sedan eventuellt upptäcks att ingen vann på dubbdäcksrestriktioner, har de nu drivande personerna lämnat scenen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Vad menar du med att lägga in den där filmen som illustration till din tes? Var bekräftas det att den bilen har friktionsdäck? Inte på originalklippet på Youtube i alla fall. Det är en hemsk sekvens, även om den stackars människan verkar ha klarat sig rätt OK, men det är i Ankara. Byter alla däck på vintrarna där? Finns det en lag på det?
Jag ser att du arbetar i Linköping, och utgår ifrån att du också bor där. Själv bor jag i Stockholms innerstad, utan bil, och jag betackar mig för att folk som inte bor innanför tullarna skall uttala sig om vad vi skall behöva stå ut med. Det är bevisat att friktionsdäck fungerar precis lika bra som dubbdäck i de allra flesta sammanhang så det finns faktiskt ingen anledning att sitta och propagera för fortsatt användande då det faktiskt verkar vara ganska klart att folk dör av dem. I Linköping kan ni ju fortsätta använda dem, men kommer ni till Stockholm tycker jag att ni skall byta och jag hoppas att det blir en lag på att ni inte får passera en biltull med dubbar.
Jag håller med. Bor också numera i Stockholm och har sedan ett år bytt till dubbfria vinterdäck och det fungerar alldeles utmärkt här.
Vidare så funderar jag på vad artikelförfattaren menar med att ett visst väder kräver en Jeep eller SUV. Jag har själv bott i Norrland under större delen av mitt liv utan vare sig Jeep eller SUV och det går alldeles utmärkt. Är det så att vädret är riktigt dåligt får man som bilförare ta sitt ansvar och stanna hemma. Så enkelt är det
Om du nu vet att osakligheter och faktafel sprids så kan du väl vara vänlig och upplysa oss lyckligt ovetande om vari dessa består?
Jag kan inte se hur det skulle finnas behov av vare sig SUV eller dubbdäck i Stockholms innerstad. Hornsgatan är såpass hårt trafikerad att det ska väldigt mycket till för att man ska uppnå sådana låga temperaturer och höga hastigheter som krävs för att dubbdäck verkligen skulle behövas.
Det finns många studier som visar på samband mellan ökad dödlighet och ökad halt av skadliga partiklar i luften och det är vedertagen vetenskap i forskarvärlden. Los Angeles och London är två klassiska exempel (även om det inte rör just dubbdäck där). I Oslo har de redan restriktioner mot dubbdäck - och några grunder måste väl de ha haft för att införa det?
Nog för att man kan behöva dem i Norrland, men där är det vinterväglag och låg trafikbelastning - till skillnad från i Stockholms innerstad!
Jag respekterar landsortsförsörjares anspråk på egenmakt och förstår att fd norrlänning ännu inte har upplevt hur det känns att bromsa på nollgradig is utan dubbar.
Då separeras gummi och fast underlag av en vattenfilm, som ingen gummiblandning rår på.
Men jag måste nog be tharand att själv söka upp vad jag skrivit i andra inlägg och på andra delar av webben om osakligheter och faktafel.
Inlägget blev ändå alltför långt - speciellt efter utökningen nyss med blå text, där jag försöker minska oklarheterna som Ni tre har reagerat på.
Din kritik att dubbdäcksregleringar kan vara ineffektiva och krångliga är saklig. Vad som garanterat skulle ge större effekt vore att reglera trafiken på Hornsgatan eller göra om den till en gågata (även om det vore komplicerat med tanke på gatans läge...). Jag vidhåller dock fortfarande att det inte finns något större behov för dubbdäck i Stockholms innerstad!
Att partiklar kan skada människors hälsa är dock allmänt accepterat inom vetenskapsvärlden (jag har själv inte läst om detta i media, utan hört det via universitetet). Ofta förhåller det sig som så att det rör sig om "förkortad livslängd", dvs människor som är extra känsliga, t.ex. gamla, sjuka och i vissa fall barn drabbas i första hand.
Sedan när finns det en vetenskaplig utredning värd namnet om dubbarnas påverkan i partickelfrågan, friktionsdäck kastar upp mera vatten i luften dessa vattenpartiklar innehåller andra små föroreningar, salt mals ner till damm, salt löser upp asfalten som pumpas upp av däcken från underlaget.
Skicka en kommentar