söndag 9 mars 2008

IT-omogna myndigheter ger fler krockar

Utryckningsfordon krockar i gatukorsningar och tågförare kraschar mot vägfordon som fått stopp i plankorsningar. Det hände igen under söndagen, trots att tekniska möjligheter funnits länge att ställa om signaler och att varna för akuta kollisionsrisker på flera sätt.

Bara några timmar efter att ett tåg och en plogbil krockat i Jämtland (SvD 00:02) kolliderade en polisbil under utryckning med en civil bil i centrala Luleå (DN 00:53, SvD 23:07, HD 23:08).

Det är märkligt att sådant sker utan förvarning i dagens informationssamhälle, med tanke på hur mycket som satsas av ansvariga myndigheter på annan teknik - utan nämnbart värde för den enskilde trafikantens säkerhet.

I andra inlägg om informationsteknik, tmc eller gps framgår hur Vägverket - och tydligen även Banverket och Rikspolisstyrelsen - försummar de möjligheter som privata IT-investeringar har skapat för sådana livsviktiga varningsfunktioner. Jag vet att flera jobbar på ett kvalificerat sätt med detta, åtminstone vid Vägverket, men ledningen tycks prioritera annat.

Inga kommentarer: