måndag 23 juli 2007

Fartkamerasatsning bygger på vetenskaplig bluff

Miljardsatsningen på fartkameror bygger på en vetenskaplig bluff om deras effekt på trafikolyckorna. Det avslöjas genom ett uttalande från Vägverket i dagens SvD.

Artikeln i SvD refererar till mätningar som påstås visa att fartkamerorna "minskar dödsolyckorna med cirka 60 procent på vissa vägar". Enligt Vägverket gjorde de 700 kameror som placerades ut 2006 att "medelhastigheten sänktes och därigenom sparades 16 liv".

Men såna slutsatser bygger på rena spekulationer och kan bara dras om kameraplatserna valts ut slumpmässigt - oberoende av vad som hänt där tidigare. Så går det inte till enligt Vägverkets nationelle samordnare. Han raserar omedvetet grunden för myndighetens egen kamerapropaganda med sitt uttalande:
"Vi väljer ut de vägsträckorna efter speciella kriterier och bedömer behovet efter hur hög hastigheten är i trafiken och hur höga olyckstalen är."

Varför är detta så avslöjande? Det förklarade jag för några veckor sedan i mitt blogginlägg 070626: Bluff om fartkameror på väg att avslöjas? Inte trodde jag då att Vägverkets egne samordnare skulle stå för avslöjandet.

Även förra gången Sveriges syndabocksjägare ville satsa på fartkameror avslöjade de sig själva. Läs mer i min nygamla artikel på DN Debatt 890806: Övertro på fartgränser

Fler mediereaktioner som refererar till dagens artikel i SvD:
DN - Kameraövervakning får kritik
Aftonbladet - Collin: Det är en ren bluff
SVT - Fler fartkameror minskar olyckor på vägarna

Inga kommentarer: