onsdag 25 juli 2007

Extremt väder demaskerar klimatpolitiken

Folkvandringar framstår som en realitet efter den senaste tidens extrema väderfenomen. Det kan knäcka klimatpolitikens grundbult - att människan ska styra klimatet i stället för att anpassa sig till dess ofrånkomliga förändringar.

Då skulle Jorden kunna räddas från den kärnkraftsutbyggnad, som sägs ha varit målet för FN:s klimatpanel, IPCC, när den bildades efter Tjernobylkatastrofen 1986. Och, mycket riktigt, i sin rapport 2007 menar IPCC att "kärnkraften kan vara en möjlig lösning för att minska utsläppen" av koldioxid (citatet från SvD, se också länkarna nederst).
Kunskapskanalens film i söndags visade hur radioaktiviteten dödade tusentals sovjetiska 'likvidatörer' efter explosionen i Tjernobyl. Deras räddningsarbete avsåg att förhindra en andra explosion som skulle ha gjort Europa obeboeligt i åratal.
Att anpassning till ofrånkomliga klimatförändringar kommer till heders i dagens huvudledare hos DN i dag förebådar även andra goda effekter.
  • Även om DNs förstasida i går fastslog att "Människan skyldig till extremare klimat", så kanske media snart blir mer återhållsamma med syndabocksjakt på minoriteter som skylls för stora utsläpp av fossil koldioxid.
  • Större skepsis mot självutnämnda klimatdomptörer som själva vinner stort i den ensidiga jakten på långtidscirkulerande koldioxid. Lisa Irenius' vaksamhet inger hopp.
  • Medborgarna kanske återfår en del av makten över sina resurser, som nu kontrolleras politiskt genom lobbyister med koldioxidskatter, lagstiftning och moralbildning.
  • Kommande klimatprognoser kanske beaktar kunskaperna hos de astronomer, geologer och forskare som länge varit skeptiska till att människan kan kontrollera klimatet.
Läs mer
... via länkarna i bloggen Global Warding och i tidigare inlägg:
Skattehöjande politiker glömmer sitt ansvar för klimatanpassning
Live Earth - härlig musik men obehaglig klimatpolitik
Vetenskaplig skepsis inget för klimatpopulister
Klimatpopulister borde läsa Paulo Coelho
Den konservativa klimatpolitikens moral
Omoralisk klimatpolitik
Klimatrapports 90 procent säkert inget aprilskämt

2 kommentarer:

garwik sa...

Lustigt, igår satt en meteorolog på SKY News och påstod att det nuvarande vädret i Europa hänger ihop med att jetströmmen just nu tar en tvär högergir just väster om Irland.

Och jag väntar fortfarande på en förklaring vad som orsakade klimatförändringen som fick inlandsisen att smälta för sådär 8-10.000 år sedan. Ett 3.000 meter tjockt istäcke försvann på några tusen år.

Magnus sa...

för att försöka uttrycka mig neutralt... Hur kan du inte ens veta vad IPCC är eller hur det startade när du försöker spy galla över något du inte kan?