tisdag 2 oktober 2007

Video med sladdande bil varnar för farliga missförstånd och vattenplaning bak

I media förväxlas vinterdäck med dubbdäck, som nu blivit syndabock för storstadens luftföroreningar. Det får många att köra längre med slitna sommardäck så att risken ökar för tragiska vattenplaningsolyckor även denna höst.

Värst är det om bakdäcken planar när framdäcken greppar mot asfalten. Då snurrar bilen snabbt runt av sig själv - som på videon nedan (tätortsfart) eller i inlägget 15/7 (landsvägsfart) .
Bakdäckens stora betydelse för stabiliteten var klart för 70% av dem som svarade på högermarginalens enkät innan den stängde för några dagar sedan.Varför är det på detta viset, undrar du kanske?
Läs då min artikel i Nationalencyklopedin under uppslagsordet 'kursstabilitet' eller kolla en av mina gamla (dåligt underhållna) webbsidor.

Miljöborgarrådet kanske är felciterad i dagens DN. Annars tycks Ulla Hamilton ha förväxlat vinterdäck med dubbdäck, när hon vägrar ställa upp på vinterdäcksbyte redan i oktober och kallar det för "en fullkomligt idiotisk idé".

Jag hoppas därför att Ulla Hamilton känner ett särskilt ansvar för stockholmarnas säkerhet - och inte låter sig luras av de vilseledande och utomvetenskapliga påståenden om dubbdäck, som framfördes vid Vägverkets vinterdäckseminarium i fredags 28/9.
Se också DN 13/9, 4/9, 2/5, 5/4, 15/3, 1/2 (med länkar till fler artiklar) eller SvD 7/9, 2/5, 27/3, 15/3, 2/3, 31/1.

Även om de flesta vid Vägverket har respekt för komplexiteten bakom halkolyckor (exempel i DN 1/2), så skvallrar en DN-artikel inför påsktrafiken (3/4) om att trafiksäkerhetsdirektören, Claes Tingvall, har gått vilse bland naturlagarna för vinterväglag. Miljöborgarrådet och många andra må därför vara ursäktade om de litar på uttalanden från sina experter utan att kolla om slutsatserna bygger på politiskt eller vetenskapligt samförstånd.

Mer om det senare när frosthalkan rycker ännu närmare.
Tills dess hänvisar jag till tidigare blogginlägg i ämnet:
Varför sladdar bilen?
Från vinterdäck till sommardäck
Däck efter före inget för DN?

Inga kommentarer: