onsdag 17 oktober 2007

Video visar att bilbromsar behöver motion

När en bil bromsas hårt avlastas bakhjulen. För att inte det ska leda till liknande sladdar som på videon nedan, dimensioneras bromsarna så att de ger större effekt fram än bak. Det leder till två problem, ett dyrt och ett farligt.

Vid normala inbromsningar jobbar nästan bara frambromsarna. Därför rostar ofta bakbromsarna. Så småningom uppstår oljud och vibrationer när de tar ojämnt. Det kostar pengar på verkstaden. Om inte förr så måste det fixas för att Bilprovningen ska godkänna bilen vid kontrollbesiktningen.

Nåja, du kanske slipper kontroll om din bil har fyrhjulsdrift. Bilprovningen har nämligen inte resurser för att prova alla fyra hjulens bromsar samtidigt. Se inlägget 9/10.
Själv har jag ett ofarligt ställe på min dagliga resväg, där jag bromsar
hårt en kort stund. Om bilen har blivit våt gör jag det också innan den
parkeras, så att bromsskivorna då är torra, även på bakhjulen.
Inte så lyckat att göra så i tät trafik enligt SvD 20/12
Tar bakbromsarna dåligt slipper du kanske bakvagnssladd vid bra väggrepp. Men när det är halt så förlängs bromssträckan rejält. De effektivare framhjulsbromsarna konsumerar nämligen sitt väggrepp långt innan bakbromsarna kan utnyttja den relativt höga belastningen på bakhjulen.
Har bilen inte låsningsfria ABS-bromsar, så blockerar framhjulen (de slutar att rulla) och bilen blir ostyrbar - om föraren skulle trampa hårdare på pedalen för att utnyttja bakhjulens väggrepp fullt ut.

På videon nedan ser du hur bilen beter sig när bakhjulens belastning har minskats mer än framhjulens. Här görs det med hydraulik i Skidcar, en svensk uppfinning, som är avsedd för att träna halkkörning. På vanliga bilar utan Skidcar ordnar naturlagarna samma sak när man bromsar.... och så här kan det se ut inifrån med Skidcar-lättade bakhjul:

Inga kommentarer: