måndag 18 februari 2008

Oklarhet om Dianas dödskrasch - video visar hur liten knuff som behövs

Prinsessan Dianas dödskrasch i Paris 'förklaras' med att hennes chaufför var berusad och körde för fort. Men det räcker inte. Däremot kan en liten knuff mot bakänden från en annan bil få en stor Mercedes att sladda utom all kontroll.

Därför är det märkligt att inte mer kommer fram om den Fiat Uno, som sägs ha kört på Dianas Mercedes omedelbart före dödskraschen. I de höga farter det här handlar om räcker det med en lätt knuff i sidled mot bakänden för att få igång girrörelsen - speciellt om Mercedesens bakjul samtidigt var avlastade av den påkörande bilen.

Det illustreras av förloppet 2min30sek in på videon i inlägget Krascher i trafik på video lär för livet. Många sladdar på tävlingsbanorna börjar likadant, se video nedan.

Men kanske viftar man bort dessa indikationer på grund av de omfattande konspirationsteorier som framförs av al-Fayed, Dianas svärfar in spe. Det kan ju fortfarande vara fråga om en oavsiktlig påkörning, även om Fiatföraren "senare avled under mystiska omständigheter" (faktaruta till artikel av Jens Littorin, DN).

Det här tyder på att det inte är bara i Sverige, som rättsväsendet är oförmöget att upptäcka teknikvetenskapliga fel och brister i haveriutredningar. Jag klandrar inte någon för detta, men utbildning i farkostdynamik behövs på flera nivåer. Polisens utredare kan då bättre få klart för sig vilka möjligheter som finns att klarlägga kraschförlopp. Och i domstolarna kan naturlagarna hjälpa till att lösa tvister på ett rättvist sätt.

Sök i den här bloggen på diana, avsiktligt våld eller domstol för utförligare resonemang.

Sidoknuffen visas 1min 18sek och 1m42s in på följande video.


Och här kommer en mängd racingkrascher med flera exempel på att en lätt knuff bak är 'effektivare' än en tung bredsida.


Fler artiklar i SvD 26okt, 3okt, 2okt.
DN: 18feb, 2okt, 30aug, 29aug, 21aug, 23jun.

Inga kommentarer: