måndag 7 april 2008

Diana dödad av Fiat-PIT ? Video visar hur

Prinsessan Dianas dödskrasch 1997 i Paris skylls återigen på rattfylla. Men ingen förklarar offentligt varför hennes Mercedes girade av körbanan. Ändå räcker det med en liten knuff mot bakflygeln från den Fiat som observerades samtidigt.

Uppdatering 8april med blå text och nytt videoklipp
Inte ens att Fiatägaren har dött under mystiska omständigheter tycks ha fått någon att ställa frågor om olycksförloppet. Eller hittar Du något i Hearing transcripts?

Fiatföraren kan förstås ha kört på Mercedesen
och
lättat på dess bakhjul [videodemo]
utan avsikt att kvadda den. Mönstret är välkänt för mig som oberoende olycksutredare.

Få förstår hur lite som behövs
för att få en bil att sladda i hög fart. Det illustreras av några sekunder från en YouTube-video i inlägget Krascher i trafik på video lär för livet, som jag först upprepade här nedan.
Men efter fina tips från Ann Onym 2008-04-07 22:42 och Anonym 2008-04-08 10:44 har jag bytt ut den mot ett tydligare och mer koncentrerat videoklipp:


Videoklippet ovan var länkat från den tipsade Wikipedia-artikeln:
PIT maneuver (my hint: vehicles move upward in the 1-2-3 graph)

Många sladdar på tävlingsbanorna börjar likadant. Trots att förarna är helnyktra och maximalt skärpta! Det fick jag själv smärtsamt erfara på Ring Knutstorp för många år sedan:

Då totalkvaddade jag min Saab Sport genom bredsladd och voltning efter en medtävlares knuff i sidled mot min bils ena bakskärm. Där var en knytnävsstor buckla det enda beviset för att jag blivit påkörd - precis när höger bakhjul hade lättat från marken i högerkurvan. Se bildserien i inlägget
Drunk driving does not explain Diana's crash - to professional investigators

Dansken i Hillmanbilen (
nr30), som knuffade omkull min Saab (nr6) undgick upptäckt och straff med svartflagg. Han fick till och med beröm i tidningsartikeln för att han inte körde på mig en gång till på delfotona a-c i bildserien.

Men nu är alltså 'om(kull)körningsmetoden' så välkänd att den fått en särskild artikel för biltävlingar i Wikipedia:
Bump and run (auto racing).
Risken att bli upptäckt och svartflaggad av tävlingsdomarna borde alltså vara betydligt större numera (när bump and run inte enbart finns i en dansk skalle :-)

Fler sladdar och krascher finns att se via etiketten video

Förklaring? Kolla min artikel under uppslagsordet
kursstabilitet i Nationalencyklopedin.

Artikelreferenser
The Times
April 7, Jan 30, Oct 7

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har självklart rätt, alla som sett en PIT (Pursuit Interdiction Technique)genomföras vet hur lite kraft som behöver appliceras mot bakänden på en bil i rörelse för att fullständigt skicka den i spinn. Bra där.

Lennart sa...

Tack, ann onym, det är inte så ofta kommentarerna både andas samtycke och kommer med värdefull info.

Begreppet PIT var så okänt för mig att jag var tvungen att kolla i lexikon efter interdiction = förhindra. Jag antar att det är en körteknik för livvakter bakom ratten som behöver förhindra förföljning (pursuit).

Det verkar som om varken Henri Paul eller Trevor Reese-Jones i framsätet på Mercedesen (med Diana och Dodi) hade gått någon PIT-kurs. Då hade det nog varit paparazzi och kanske en Fiat Uno som kraschat i stället.

När jag googlade på strängen pursuit interdiction technique blev det bara en träff. Men snart borde sökrobotarna hitta den här replikväxlingen (så att antalet ökar med 100% :-)

Eftersom du, ann onym, verkar ha praktisk erfarenhet av rang, kanske vi gemensamt kan få någon i kretsen omkring Mohamed Al Fayed att lyssna - eller åtminstone att bli nyfiken på detaljerna i olycksförloppet.
Hör därför gärna av dig till mig direkt eller maila till
blog (at) stop . se
, så returnerar jag min (spamskyddade) reguljära mailadress.

Anonym sa...

PIT manövern kommer ursprungligen från Tyskland, men har blivit vanlig bland poliskårerna i USA.

Mer information finns på Wikipedia, fast som vanligt ska man ju ta informationen där med en nypa salt. ;-)